Jakie sztuczki stosują restauratorzy?

jedzenie

Płacenie jest najmniej przyjemną częścią wyjścia do restauracji. Dlatego restauratorzy coraz częściej umieszczają w karcie dań gołe liczby bez symbolu waluty np. 20 30 zamiast 20 czy 30 złotych. Innym sposobem na obniżanie bólu płacenia jest umieszczanie cen pod opisem dania zamiast obok niego. Zapobiega to porównywaniu cen oraz pomaga skoncentrować się głównie na potrawach. Warto wiedzieć jakie inne psychologiczne triki stosują restauratorzy i kelnerzy, aby klienci byli zadowoleni i przy okazji zostawili na miejscu okrągłą sumkę. Pierwsza grupa trików związana jest z konstrukcją menu. Nasz wzrok wędruje po menu w charakterystycznym rytmie podobnym do litery Z. Optyczny punkt centralny, to prawy górny. W tym właśnie miejscu restauratorzy często zamieszczają listę swoich dań głównych. Chętnie z tej listy wybieramy pierwsze i ostatnie dania, zgodnie z tym jak pracuje nasza pamięć. Jak już wspomnieliśmy, najdłużej koncentrujemy uwagę w prawym górnym rogu. Tam umieszczane są najdroższe dania. Najdroższe danie jest punktem odniesienia, do którego porównujemy ceny pozostałych dań z karty. Być może nie wybierzemy najdroższego dania, ale w porównaniu z nim ceny pozostałych dań wydadzą nam się bardziej atrakcyjne. Przy zamówieniach na wynos coraz częściej podkreśla się, że dana restauracje wykorzystuje tylko ekologiczne opakowania, takie jak na przykład słomki ze słomy, torby cateringowe, sztućce z trzciny czy ekologiczne słomki. Pokazuje to troskę o środowisko i zyskuje sympatię klientów, Mamy większy apetyt na dania jeśli opisane są w karcie za pomocą przymiotników takich jak np. soczyste, aksamitne, chrupiący. Podkreślenie gorących cech, charakterystycznych dla zmysłów, sprawia że nie możemy się im oprzeć. Badania dowiodły, że zyski restauratorów rosną o 27% jeśli zastosują tę technikę. Warto też pamiętać, że ludzie jedzą nawet o 35 % słodkich przekąsek więcej jeśli opis zawiera informację, że stworzone są ze zdrowych składników. To magiczne słowo sprawia, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia i pozwalamy sobie na więcej.

0 comments on “Jakie sztuczki stosują restauratorzy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *